De bewezen effecten van Mindfulness


Minffulness is dé manier om meer te leven in vrede & vrijheid.
Doordat je bewuster aanwezig leert zijn in het moment met zuiverheid en ruimte in je hoofd. Ervaring van geluk, innerlijke kracht en zelfs liefde voor het leven & jezelf nemen krachtuig toe.

Ik begeleid je door lichaamsgerichte oefeningen heen, om vriendelijk in je lijf aanwezig te zijn en nieuwsgierig te onderzoeken wat er zich voordoet. Ook leer ik je over gedachtepatronen en het doorbreken ervan. Tijdens de 8-weekse cursus oefen je thuis met de door mij ingesproken geleide-meditaties.

Je zult je sterker en vrediger gaan voelen. Er ontstaat ruimte en meer keuzevrijheid.

Ik leer je vriendelijk voor jezelf te zijn en met aandacht in het hier en nu te zijn. 
Het leven wordt eenvoudiger!

Mindfulness is een veelvuldige onderzochte en bewezen methode met een zeer gunstig effect op:
 • Overbelasting of burn-out 
 • Rusteloosheid 
 • Onzekerheid en piekeren 
 • Zelfkritische gedachten en laag zelfbeeld 
 • Angst of paniek 
 • Neerslachtigheid en depressie 
 • Chronische pijn 
 • Angst
 • Slaapproblemen
 • Focus en disbalans
 • Zelfbeheersing en wilskracht (stoppen met roken, goed voor jezelf zorgen, jezelf beter uiten)

  Mindfulness leert je om te gaan met je lichamelijke gewaarwordingen, gevoelens, gedachten en zaken die van buiten op ons afkomen. Het schept overzicht en rust in je hoofd. Bewust aanwezig zijn, geeft het gevoel dat je leeft en niet langer wórdt geleefd.
  Iedereen kan het en het is niet zweverig!   Je leert:

  • met meer gemak omgaan met stress en emoties
  • meer in contact komen met je gevoel
  • diepere innerlijke rust ervaren
  • jouw onbewuste patronen kennen
  • vertrouwen opbouwen in jezelf
  • meer bewust genieten van de mooie momenten

  Je hoeft geen ervaring te hebben met meditatie, iedereen kan het!

Onderzoeken: Er is heel veel onderzocht wat de effecten van Mindfulness zijn, en er zijn vele artikelen over geschreven. Een voorbeeld: Bron


Wetenschappelijk bewijs voor de effecten van Mindfulness

De effecten van Mindfulness zijn wetenschappelijk bewezen. Het aantal wetenschappelijke onderzoeken neemt de laatste jaren mede onder invloed van de neurowetenschap exponentieel toe. In de afbeelding rechts is dit weergegeven:

Het is onmogelijk alle onderzoeken hier te benoemen of ze in detail te beschrijven. We hebben ons daarom beperkt tot een aantal bekende onderzoeken en de conclusies hiervan. Het gaat hierbij om mensen die een 8-weekse Mindfulness training hebben gevolgd.

Minder spanning en onrust

Uit een onderzoek van Richard Davidson en Jon Kabat-Zinn (pioniers op het gebied van contemplatieve neurowetenschap) onder medewerkers van een Biotech bedrijf blijkt dat mensen na slechts 8-weken Mindfulness training meetbaar minder spanningen en onrust ervaren. Daarnaast wordt in de hersenen veel meer activiteit gemeten in de hersendelen die verband hebben met positieve emoties. Een verrassend bij-effect is een meetbare verhoogde effectiviteit van de immuunfunctie. Na 8 weken Mindfulness training waren deze mensen dus meetbaar gelukkiger, meer ontspannen en gezonder.

Reductie van stress met 40%


Onderzoekers van Ohio State University’s Wexner Medical Center deden wetenschappelijk onderzoek onder medewerkers van een Intensive Care Unit, waar de stress voortdurend hoog is. Uit het onderzoek bleek dat al na 8 trainingssessies de stress onder de medewerkers was gedaald met 40%. 
Het onderzoek >

Minder gepieker


Onderzoekers Dawn Querstret en hoogleraar Mark Cropley van de University of Surrey vergeleken 19 studies en kwamen tot de conclusie dat Mindfulness trainingen succesvol zijn in het terugbrengen van zorgen die ons teisteren en die op hun beurt weer leiden tot stress. De 19 onderzoeken >

Minder negatief denken en minder zorgenUit een twee-jarig onderzoek onder leiding van Dr. Willem Kuyken, hoogleraar klinische psychologie aan Oxford University, onder mensen met een verleden van terugkerende depressiviteit bleek dat de mensen die een Mindfulness training hadden gevolgd minder last hebben van negatief denken en zorgen. “Mindfulness helpt mensen om zich meer bewust te zijn van hun gedachten en gevoelens, en leert hen om afstand te nemen en hun – negatieve – gedachten vanuit een ander perspectief te bezien”. Kuyken verklaart dat Mindfulness zeker zo effectief is tegen depressiviteit als medicijnen. Het onderzoek >

Beter geheugen en leervermogen

Wetenschapper Antoine Lutz toonde aan dat gevorderde Mindfulness beoefenaars in staat zijn gammahersengolven met een hoge amplitude te genereren. Deze hersengolven zijn een meetbare indicatie voor een uitstekend geheugen en een goed leer- en waarnemingsvermogen. Daarnaast bleek uit zijn onderzoek dat dit vermogen niet alleen het geval is direct na het mediteren maar ook als ze niet mediteren aanwezig blijft.

Sneller herstel na ziekte

Uit een onderzoek van Jon Kabat-Zinn bleek dat psoriasis patiënten na een 8-weekse Mindfulness training sneller genezen. De methodologie was eenvoudig: alle deelnemers kregen dezelfde behandeling maar slechts de helft kreeg gedurende de periode van behandeling Mindfulness instructies.

Conclusie

Als je het geheel van onderzoeken bekijkt én de effecten die we feitelijk zien bij deelnemers aan onze Mindfulness trainingen is de som van de conclusies:

 

 • Door Mindfulness training ervaren mensen minder stress en onrust, hebben minder last van piekeren, ze kunnen beter met stressvolle situaties omgaan
 • Mindfulness training maakt dat mensen zich beter kunnen concentreren, beter kunnen leren en een beter geheugen krijgen
 • Mindfulness training heeft positieve effecten op de gezondheid, fitheid en het herstel na ziekte
 • Mindfulness training verhoogt het algehele gevoel van tevredenheid en geluk
 • Mindfulness training maakt mensen zelfbewuster en verhoogt het zelfvertrouwen
 • Mindfulness training verbetert het zelf-management systeem van mensen